Mormors mormors pepparkaks-recept från 1800-talet Favorit i repris

Det är en stor sats som räcker till både pepparkakshus och många plåtar. Smaken är annorlunda och istället för nejlika så är det rivet citronskal eller cederdroppar som sänder sin doft ut i julens kök.
250-300 st Engelska pepparkakor
3 dl sirap
5 dl brun farin el socker (gärna hälften hälften)
2 msk ingefära
15 droppar cederolja (eller skal från en riven citron)
250 g smör
3 dl grädde (vispad)
1 msk bikarbonat
2 1/2 l vetemjöl (max!!)
Rör sirapen med socker o kryddor samt smör till en smidig massa.
Blanda i den lätt vispade grädden.
Sikta mjöl med bikarbonat och arbeta in.
När degen är så fast att den kan hanteras, knåda i övriga mjölet på bakbordet.
Låt degen stå över natten.
Kavla ut degen och gör pepparkakor
Ugnsvärme 200-225 gr ca 5 min, när du bakar, tänk på att det inte är nejlikor i degen. De ska alltså vara lite ljusbruna.
Varmt lycka till!
/Birgitta